Jdi na obsah Jdi na menu
 


Manuální lymfomasáží proti celulitidě

 

Nejúčinnější zbraň proti celulitidě? Správně fungující lymfatický systém

Správně fungující lymfatický systém je pro nás velmi důležitý, protože odvádí z tkání všechny zplodiny. Jeho funkčnost ale není automatická, a je proto potřeba jeho "správný chod" podporovat.

Podle odborníků se po třicítce začíná zpomalovat činnost lymfatického systému, a je proto potřeba lymfu opět nastartovat.

A co je to vůbec lymfatický systém? Je to prostě taková naše osobní čistička, která například zachytává cizorodé částice či mikroorganismy, vstřebává tuky a má tak podíl na správné funkčnosti imunitního systému. Lymfatický systém je tvořen lymfatickými cévami a uzlinami. V celém lymfatickém systému pak koluje lymfa (míza), která vzniká z mezibuněčné tekutiny.

Jak poznat, že nefunguje? 

Zpomalit nebo úplně zastavit tok lymfy může celá řada faktorů. Například pooperační jizvy, úrazy, také poporodní stav nebo rychlé váhové úbytky. Na vině jsou ale také pro mnohé na první pohled nevinné civilizační zlozvyky, přejídání, málo pohybu a tak by se dalo pokračovat dále a dále.

Že něco není v pořádku, můžeme pozorovat například podle dlouhodobější únavy, otoků ale především podle naší kůže. Problémy pokožky totiž se špatnou lymfou přímo souvisí. Je-li naše pokožka unavená, suchá, hrubá nebo s velkými póry, příčina může být z velké části právě ve špatné funkci lymfy. Dlouhodobějším následkem špatné funkce je pak tolik nepopulární celulitida.

"Změny na pokožce, které celulitida vyvolává, jsou problémem každého věku, přestože neohrožují zdraví ani život. Celulitidou trpí většina obézních žen, ale nevyhýbá se ani štíhlým," říká dietolog Štěpán Ren z Centra zdraví Naturen v Ústí  nad Labem.

"Následkem celulitidy se problémové partie špatně prokrvují, čímž se pokožka ještě více oslabuje a začíná těžko zastavitelný proces. Pokud neovlivníte lymfatický systém, pak vám žádný zázrak nepomůže," dodává.

Restartovat, ale jak? 

Nejúčinnějším obdobím pro "restart" lymfatického systému je podle odborníků právě léto. Nejlepší je plně využít čerstvého dostupného ovoce a snažit se jíst pravidelně. Aby byl restart účinný, je vhodné se vyhýbat kofeinu či alkoholu, červenému masu, samozřejmě sladkostem, a zjednodušeně všem chemikáliím v potravě.

Doporučuje se pít ovocné nebo zeleninové šťávy, zvýšená konzumace již zmíněného čerstvého ovoce a zeleniny,  nejlépe tak, aby jeho množství činilo polovinu celkového příjmu potravy.

 

Dalším nezbytným pomocníkem je pak aktivní pohyb.

V dnešní moderní době samozřejmě můžeme využít i lymfodrenážní masáže. "Pro zpevnění pokožky je účinná tzv. manuální lymfodrenáž, která pomáhá pročistit, zpevnit a prokrvit pokožku a zároveň úspěšně léčí i projevy celulitidy," říká fytoložka a masérka Venuše Studničková.

Dejte si rutin 

Pozitivní účinky má také tzv. rutin. Jde o látku, která výrazně zpevňuje stěny cévních kapilár. Největší přírodní zásobárnou je Jerlín japonský, opadavý listnatý strom. Rutin se vyskytuje převážně v jeho listech a v nezralých semenících.

Krémy s rutinem jsou využitelné v mnoha ohledech, nejen při celulitidě, pomáhají také při křečových žilách, popraskaných žilkách na kůži, při bolestech kloubů a svalů atd.

Bohumila Kunertová, Novinky

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář